Температури над 52°C бяха измерени в Северозападен Китай, съобщава Ройтерс. Тези

...
Температури над 52°C бяха измерени в Северозападен Китай, съобщава Ройтерс. Тези
Коментари Харесай

Невиждани над 52°C измериха термометрите в Китай

Температури над 52°C бяха измерени в Северозападен Китай, съобщава " Ройтерс ".

Тези стойности са рекордни в страната, където единствено преди шест месеца термометрите паднаха до -50°C.

Вчера температурите в град Санбао в Турфанската котловина в Синдзян скочиха до 52,2°C, като се чака рекордната горещина да продължи най-малко още пет дни.

Измерената в неделя температура счупи предходния връх от 50,3°C, регистриран през 2015 година в падината - голям басейн от пясъчни дюни и пресъхнали езера, разхоложен над 150 м под морското ниво.

От април страните в Азия бяха наранени от няколко талази рекордни горещини, което ускори опасенията по отношение на способността им да се приспособяват към бързо изменящия се климат. Експерти по климата предизвестяват, че задачата за поддържане на дълготрайното световно стопляне в границите на 1,5 °C ни се изплъзва.

Продължителните интервали на високи температури в Китай сложиха на тестване електропреносните мрежи и заплашиха посевите. Нарастват опасенията за допустимо повтаряне на миналогодишната суша, която бе най-тежката от 60 години насам.

На Китай не са му непознати трагичните съмнения в температурите през сезоните, само че те стават все по-осезаеми.

На 22 януари температурите в Мохе, град в североизточната провинция Хейлундзян, паднаха до -53°C според локалната метеорологична работа, надхвърляйки предходния сходен връх в Китай от -52,3°C, подложен през 1969 година

Оттогава централната част на страната беше застигната от най-проливните дъждове от десетилетие, които унищожиха житните полета в регион, прочут като житницата на Китай.

Тази седмица Съединените щати и Китай се пробват да възобновят напъните си за битка с световното стопляне, като в Пекин специфичният делегат на Съединени американски щати по въпросите на климата Джон Кери организира диалози с китайския си сътрудник Се Чжънхуа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР